Nieuwport - Your National Water Sports Exhibition
Gent 5-9 FEBRUARI 2020
FLANDERS EXPO, GENT
Belgian Boat Show
Antwerp 23-26 JANUARI 2020
ANTWERP EXPO
Let's camp B&B days Vakantiesalon Aventuria
NIEUWPOORT 16-18 OKTOBER 2020
JACHTHAVEN NIEUWPOORT
Belgian Boat Show Float

Nieuwpoort

Bewonder… Ontdek… Geniet… Beleef…

 

Nieuwpoort heeft een prachtig zandstrand, een brede Zeedijk en twee staketsels die in zee leiden. Naast eindeloos wandelen en genieten nodigt de zee ook uit tot avontuur. Watersporters kunnen zich uitleven met één van de jachthavens als uitvalsbasis.

 

De wandelpromenade langs de Havengeul brengt je van de zee naar het historische hart van Nieuwpoort met authentieke vissershaven en boeiend oorlogsverleden. Onderweg kom je voorbij het prachtige natuurreservaat De IJzermonding.

Elke fashionista en levensgenieter vindt zijn gading in Nieuwpoort. Exclusieve merken in stijlvolle boetieks, een selectie aan bekende winkels, fijne delicatessenzaken en vishandels maken van Nieuwpoort een echte verwennerij. De stad kent veel lekkere en gastvrije adresjes voor een snelle hap, een uitgebreid gastronomisch diner en/of een zalig verblijf. Ze ontvangen je er telkens met open armen als échte Nieuwpoort-ambassadeurs.

 

Hierbij alvast een bucketlist om Nieuwpoort te bewonderen, ontdekken, van te genieten en te beleven.

Must Zee

 

1.     Marktplein

Het Stadhuis in Neo-Vlaamse renaissance-stijl en de imposante Stadshalle, volledig heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog, kenmerken het gezellige Marktplein. Het belfort is UNESCO werelderfgoed. De gezellige terrassen nodigen je uit.

 

2.     Jachthaven

 

De jachthaven telt 3 jachtclubs die samen maar liefst 2.000 ligplaatsen hebben. Daarmee heeft Nieuwpoort de grootste jachthaven van Noord-Europa. De komende jaren breidt ze met 1.000 ligplaatsen uit.

 

3.     Havengeul

 

De Havengeul met fiets- en wandelpromenade verbindt de Vismijn met de Noordzee en vormt zo de link tussen Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. Dit is ongetwijfeld één van de mooiste wandel- en fietsroutes langs de Belgische kust.

 

4.     IJzermonding

 

In dit natuurreservaat mengt het zoete water van de IJzer zich met het zoute zeewater van de Noordzee. Door de getijdenwerking is er een uniek slikken- en schorrengebied met een geheel eigen fauna en flora. De iconische rood-witte vuurtoren typeert het panorama van dit natuurgebied.

 

5.     Vismijn

 

De reders zorgen meerdere keren per week voor de aanvoer van verse vis in de stedelijke Vismijn. Al dit lekkers uit de Noordzee proef je in één van de vele visrestaurants op de Kaai. De garnalen zijn dé lokale delicatesse.

 

6.     Albert I-monument

 

Het monument werd opgericht voor koning Albert I. Onder het imposante gedenkteken vind je het bezoekerscentrum Westfront. Je komt er alles te weten over de onderwaterzetting tijdens de Groote Oorlog.

 

7.     Ganzepoot

 

Via De Ganzepoot staat de Havengeul in verbinding met maar liefst zes verschillende waterwegen, o.a. de rivier de IJzer. Via een ingenieus sluizencomplex monden deze uit in de Noordzee.

 

8.     Staketsel

 

Het Westerstaketsel heeft een lengte van 490 meter, terwijl het Oosterstaketsel 543 meter in zee steekt. Op de twee staketsels kun je uitwaaien of hengelen. De gratis veerdienst brengt je van de ene oever naar de andere.

 

9.     Frontzate

 

Deze oude spoorweg tussen Nieuwpoort en Diksmuide doet nu dienst als wandel- en fietsroute. Onderweg komt je oorlogsrelicten tegen. Het provinciaal natuurdomein Koolhofput is een verdoken pareltje, zowel voor wandelaars als hengelaars.

 

10.  Searching for Utopia

 

Dit kunstwerk, beter bekend als de schildpad van Jan Fabre, werd in Nieuwpoort geplaatst tijdens de eerste editie van de kunsttriënnale Beaufort in 2003. Het imposant beeld had destijds zo veel bijval dat de stad besliste om het aan te kopen.

Het strand en de zee zorgen het hele jaar rond voor Vitamine Zee. Tijdens een kort of iets langer verblijf in Nieuwpoort zal je zeker gecharmeerd raken door de vele evenementen. In de zomervakantie biedt het weekmenu elke dag een nieuwe dagschotel.

 

Ontdek met een gids de historische binnenstad of de natuur, ga op verkenning in de kinderboerderij of zoek hogere sferen op op het Koning Albert I-monument om te genieten van een adembenemend uitzicht. Elke vrijdag kun je je lokale aankopen doen op de wekelijkse markt in Nieuwpoort-Stad.

 

Ook in 2019 staan grootse evenementen gepland met als toppers het Reuze Feest op 6 en 7 juli en de Sint-Bernardusfeesten van 23 tot en met 25 augustus. Hou visit-nieuwpoort.be in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

Dienst Toerisme
Marktplein 7, 8620 Nieuwpoort
Tel. 058 22 44 22

toerisme@nieuwpoort.be
www.visit-nieuwpoort.be